Na centrali so nas obiskali ptujski kurenti

Teden dni pred pustom so nas v centrali v Ljubljani obiskali ptujski kurenti. Kurent (tudi korant) je značilni pustni lik s Ptuja, Dravskega polja in okolice, v pustnem času nastopajo na tradicionalnem kurentovanju.

Po izročilu kurenti s poskakovanje in s hudim truščem (zvonjenjem) iz dežele odganjajo zimo in zlo, vanjo pa kličejo pomlad ter dobro letino. Kurent ima na sebi ovčjo kožo, okrog pasu pripete zvonce, na glavi ima masko (iz ust mu moli dolg jezik, na vrhu pa ima rogove, okrašene z pisanimi trakovi), na nogah pa gamaše. Poznamo dve vrsti kurentov, pernatega markovskega in rogatega haloškega. Zraven njega ponavadi hodi vrag ali hudič. Kurent včasih v rokah nosi tudi ježevko - palico, ki je na koncu ovita z bodičasto ježevo kožo in klešče, v katere naj bi ujel dekle, ki mu je všeč. 

Letošnje kurentovanje na Ptuju se je pričelo 2. februarja ob polnoči s Kurentovim skokom, zaključilo pa se bo s sežigom Pusta v sredo, 14. februarja. 

 

Ostale novice

Terme 3000 in Zdravilišče Radenci na izboru za Naj kopališče 2019 v svoji kategoriji osvojila drugo mesto

Kopalke in kopalci slovenskih kopališč so letos že 29. let zapored čez vse poletje izbirali najboljša kopališča in jih nagradili za izboljšanje ponudbe in skrbnost. Na gradu Rače so včeraj na slavnostni prireditvi podelili priznanja najboljšim v šestih kategorijah, med našimi kopališči pa sta Terme 3000 in Zdravilišče Radenci v svoji kategoriji osvojila drugo mesto.
Preberi