Na centrali so nas obiskali ptujski kurenti

Teden dni pred pustom so nas v centrali v Ljubljani obiskali ptujski kurenti. Kurent (tudi korant) je značilni pustni lik s Ptuja, Dravskega polja in okolice, v pustnem času nastopajo na tradicionalnem kurentovanju.

Po izročilu kurenti s poskakovanje in s hudim truščem (zvonjenjem) iz dežele odganjajo zimo in zlo, vanjo pa kličejo pomlad ter dobro letino. Kurent ima na sebi ovčjo kožo, okrog pasu pripete zvonce, na glavi ima masko (iz ust mu moli dolg jezik, na vrhu pa ima rogove, okrašene z pisanimi trakovi), na nogah pa gamaše. Poznamo dve vrsti kurentov, pernatega markovskega in rogatega haloškega. Zraven njega ponavadi hodi vrag ali hudič. Kurent včasih v rokah nosi tudi ježevko - palico, ki je na koncu ovita z bodičasto ježevo kožo in klešče, v katere naj bi ujel dekle, ki mu je všeč. 

Letošnje kurentovanje na Ptuju se je pričelo 2. februarja ob polnoči s Kurentovim skokom, zaključilo pa se bo s sežigom Pusta v sredo, 14. februarja. 

 

Ostali dogodki

30.10.2017
ob 12:00

Prav posebna modna revija v Zdravilišču Radenci

V Zdravilišču Radenci, Domu starejših občanov Radenci (DOSOR) in Puppa Designu iz Murske Sobote od nekdaj prisegajo na srčnost, navdihujoče in pozitivne zgodbe ter drugačnost. Tudi zato vselej stremijo k ustvarjanju posebnih in drugačnih zgodb. Novo so spisali v soboto, 28. oktobra, v obliki edinstvene, nepozabne in kar malce drzne modne revije, ki so jo poimenovali Srčna modna revija. Na njej so razbijali stereotipe o starosti, dolgočasnih poklicih, nesodelovanju in apatiji.
Preberi