Na centrali so nas obiskali ptujski kurenti

Teden dni pred pustom so nas v centrali v Ljubljani obiskali ptujski kurenti. Kurent (tudi korant) je značilni pustni lik s Ptuja, Dravskega polja in okolice, v pustnem času nastopajo na tradicionalnem kurentovanju.

Po izročilu kurenti s poskakovanje in s hudim truščem (zvonjenjem) iz dežele odganjajo zimo in zlo, vanjo pa kličejo pomlad ter dobro letino. Kurent ima na sebi ovčjo kožo, okrog pasu pripete zvonce, na glavi ima masko (iz ust mu moli dolg jezik, na vrhu pa ima rogove, okrašene z pisanimi trakovi), na nogah pa gamaše. Poznamo dve vrsti kurentov, pernatega markovskega in rogatega haloškega. Zraven njega ponavadi hodi vrag ali hudič. Kurent včasih v rokah nosi tudi ježevko - palico, ki je na koncu ovita z bodičasto ježevo kožo in klešče, v katere naj bi ujel dekle, ki mu je všeč. 

Letošnje kurentovanje na Ptuju se je pričelo 2. februarja ob polnoči s Kurentovim skokom, zaključilo pa se bo s sežigom Pusta v sredo, 14. februarja. 

 

Ostali dogodki

30.11.2017
ob 12:00

S pravljičnim zimskim vlakom in muco Copatarico na praznični Bled

Sava Hoteli Bled bodo tudi letos v mesecu decembru sodelovali pri ustvarjanju pravljičnih družinskih zimskih doživetij na Bledu. Na terasi Kavarne Park na Bledu je že živahno, saj že deluje Blejsko drsališče z razgledom, kjer lahko otroci drsajo brezplačno. Prvi konec tedna v decembru bo na Bled iz Nove Gorice začel voziti tudi pravljični zimski vlak, na katerem bo družine zabavala muca Copatarica s pomočnikom škratom. Muca Copatarica se je dopoldne skupaj z drugimi junaki pravljičnih vlakov, ki bodo otroke navduševali v decembru, predstavila na dogodku Slovenskih železnic na Železniški postaji Ljubljana.
Preberi